Partnerek a magánéleti és az országos projektekben

Egy-egy építkezés kivitelezése például elképzelhetetlen partneri kapcsolatok nélkül.

A partneri kapcsolatok kiépítése a magánéletben a „segítők” feltérképezésétől, ill. bevonásától a kivitelező partnerek „feltérképezéséig”, ill. a projekt befejezéséig tart.

A megfelelő partneri hálózat kiépítése elengedhetetlen, egyben a siker kulcsát is jelenti a magánéletben.

A munka és a magánélet összehangolása Magyarországon is fontos kérdéssé vált. A foglalkoztatás-, az esélyegyenlőségi, a népesedési és a családpolitika kidolgozott, de nincs egységes „munka és magánélet” politika. Magyarországon is alacsony a születési ráta és növekszik a várható életkor, egyre idősebb a társadalom.

Egy volt szocialista ország attitűdjének is igencsak meg kellett változnia ahhoz, hogy az új rendszer új típusú partnerkapcsolatainak kiépítésére képes legyen.

Az a tény, hogy a tudatosan kezelt és fejlesztett vállalati kapcsolatok a versenyképesség meghatározó forrásai lehetnek, viszonylag új felismerés. Az azonban az elmúlt évtizedek mindennapi vállalatvezetői tapasztalata volt Magyarországon, hogy a vállalatok versenyképessége mindig is erőteljesen beágyazódott az ellátási láncok működésébe.
A rendszerváltást követő két évtizedben az ellátási láncok, illetve ezek építőelemei a vállalati kapcsolatok alakulása igen jelentős, sokszor drasztikus változásokon ment keresztül.
Az ellátási láncok és a partnerkapcsolatok alakulása Magyarországon az elmúlt évtizedekben (Gelei, 2004)