Kit keresnek a munkaadók?

Mindannyian kerültünk már olyan helyzetbe, amikor állást kerestünk. Vannak olyan álláskeresők, akik már profi módon, ahogy betették a lábukat egy munkahelyre, máris újat keresnek.

Mi alapján választunk munkahelyet?

„Elsősorban a bér és juttatások alapján választanak munkahelyet a magyarok, ezt követi a hosszú távon biztonságos foglalkoztatás és a kellemes munkahelyi légkör garantálása – derül ki a Randstad munkaerő-piaci szolgáltató cég tavalyi nemzetközi felméréséből. Érdekes a nemek közti különbség: a férfiakat a karrier, a nőket a rugalmas munkavégzés vonzza.”1

A munka és magánélet közötti egyensúly elősegítésével lehet leginkább kellemes feltételeket teremteni a munkahelyeken.

Napjainkban, amikor már nemcsak állást, de szakmát is kell változtatnunk – többször is aktív időszakunk idején, sokoldalúságunkról kell tanúbizonyságot tennünk.
Mégis jó, ha tisztában vagyunk képességeinkkel. A különböző önismereti tesztek a magunk egyre mélyebb megismerésére szolgálnak.

Bár a törvény tiltja, egyes munkaadók maguk is alkalmaznak személyiségteszteket.

A legtöbben tartanak a tesztektől, mert azt gondolják, hogy ezek rávilágítanak a képességeik vagy személyiségük azon fejlesztendő területeire, amelyet az interjúk során egyébként sikerül leplezniük.
És valóban, ez a fajta ‘átvilágítás’ a tesztek legfontosabb célja, hiszen a munkáltatók a kiválasztás hatékonyságát akarják növelni, illetve a beválási hatékonyságot szeretnék javítani azáltal, hogy nem csak elbeszélgetnek a jelentkezőkkel.
A Project Life Management Kft. Tudatos életvezetés c. könyve rávilágít arra, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkező pályázót keresnek a munkáltatók.
Az alábbi táblázat összefoglalja a legjellemzőbb tulajdonságokat az intelligencia és a munkabírás keresztmetszetében

Egy online szimulációs játék, a Multipoly – a nevével ellentétben nagyon is komoly célokat szolgál, ugyanis már három éve a PwC toborzási stratégiájának része. A Multipoly egy olyan munkaadói imázsfejlesztő eszköz, ami a 12 napos játék során egy pályakezdő gyakornok a PwC Magyarországnál töltött első évét modellezi le valósághű, 3D-s grafikájú környezetben. Ez idő alatt virtuális coach segíti a játékost, és az eredményes előmenetelhez HR- és kompetencia teszteket is teljesíteniük kell a játékosoknak. A 12 nap során a jelentkezőknek előre meghatározott célokat kell teljesíteniük, ami által a 12 nap végére képet kapnak arról, milyen lehet a PwC-nél dolgozni. Ezt a munkahelyi szimulációs koncepciót WorkLike Reality-nek nevezzük. A Multipoly alapvetően tudás-alapú játék, de a gamification módszertannak megfelelően a szakmai vázat számos játékelem és játékmechanizmus támogatja. A játék célja, hogy felmérje és fejlessze a játékosok PwC-vel és a különböző pozíciókkal kapcsolatos, szakmai és általános tudását, míg a játékmenetet meghatározó szabályok a vállalati kultúrát ismertetik meg a játékosokkal. Ezen felül a kompetencia tesztek és a videoszimuláció segítségével képesek vagyunk felmérni a játékosok tudása mellett a munkahelyi alkalmasságát is.

A Multipoly feladata, hogy interaktív módon adja át a PwC-vel, mint munkáltatóval kapcsolatos információkat, és bemutassa, milyen a cégnél dolgozni.