Az informatikában benne rejlik az a lehetőség is, hogy megváltoztatja a társadalmi viszonyokat, sőt, növeli a társadalmi egyenlőtlenséget.

Két svéd szerző, Bard és Söderquist a legújabb osztályról, a netokráciáról ír.

 „…A hálózatra csatlakozott emberek száma hihetetlen mértékben növekedik napról-napra. A netokrácia az információt birtokló, kezelő, szűrő új osztály. …. A hálózati pozíció lesz a hatalom mértéke. Az igazi választóvonal a virtuális tér lakói és a virtuális téren kívül élők között van. … A könyv azt sugallja, hogy … aki nem eszerint él és gondolkozik, az esélytelen, mint annak idején a dinoszaurusz esélytelen volt a madárral szemben.”

(Bard, A., Söderquist, J. 2002. Netocracy. The new power elite and life after capitalism, 2002, Stockholm)

Igen, a TUDÁS=HATALOM.

Gyermekeink valósággal beleszületnek a digitalizációba, de mi a helyzet a hátrányos helyzetű települések sokszor még hátrányosabb helyzetű – munkanélküli, közmunkában foglalkoztatott, álláskereső – lakóival? Vajon az ő gyermekeik számára biztosítható-e az internet, a számítógépes hozzáférés?

Azt kell mondjam, igen. Az iskolák, még a leghátrányosabb helyzetű településeken is fel vannak szerelve számítógépekkel, internettel. Digitális táblák, interaktív tananyagos segítik az ismeretelsajátítást. A pedagógusokat folyamatosan képzik ebben a tekintetben, és ők szívesen is alkalmazzák ezt a technikát.

A szüleik már nehezebb helyzetben vannak. Sokszor idegenkednek is a technológiától, de anyagi forrásaik sem adottak még egy-egy okostelefon beszerzésére sem.

Számos település teleházzal, ingyenes wifi ponttal próbál enyhíteni ezen a problémán. Az igazi áttörést az jelenti majd, ha az álláskereső felnőtt maga is képes lesz állás után böngészni az interneten, beküldeni szakmai önéletrajzát egy-egy álláspályázatra és online várni a választ álláskeresésére a saját e-mail címén.

Ezután már csak egy lépés lesz az, hogy maga is keresgéljen az interneten és beindítsa a saját internetes projektjét. Akár önállóan, akár egy tanfolyamon, akár gyermeke segítségével sajátítja el majd számítógépes ismereteit „kinyílik majd előtte a világ”. Hamarosan rádöbben, hogy céljai, törekvései megvalósíthatatlanok tudatos szervezés nélkül, melynek része a számítógéphasználat is.

A tudatosságot ellesheti másoktól is, de legcélravezetőbb, ha azt profiktól sajátítja el.

Ezen a problémán igyekszik segíteni a Projekt Life Management, azaz Tudatos életvezetés szemlélet, mely a gazdasági életből vett leghatékonyabb lépéseket ülteti át a magánélet színterére.

A

Hamarosan ingyenes e-tananyaggal, személyes tréninggel jelentkezik az Ön környezetében is.