Az akaraterő buktatói

Felvázolunk jó néhány akaraterő buktatót. Vagyis képet kapsz mindazon dolgokról, amik rossz irányban befolyásolják az akaraterőd működését. Nem feltétlenül azért, hogy ezeket elkerüld (bár, ha van rá lehetőség, miért ne), hanem inkább azért, hogy tudj ezekkel tervezni, és tudatosabban használd az akaraterődet, amikor csak tudod!

Felesleges fogadkozás

„Amint elkezdünk dolgozni kitűzött célunkon, agyunk automatikusan takarékoskodni kezd az akaraterővel más területeken” – állapítják meg a szerzők, és számos kutatással bizonyítják, hogy az egyik kihívás kioltja a másikat. A nullázás vagy a túl magasra tett mérce eleve vesztett csatát jelez.

A kísértés

Az akaraterő ellensége a kísértés, ezt nem csak a diétázók, az alkoholisták, de a hatalmi pozíciót elbukó szexmániás politikusok is ismerik. Az utóbbiak viselkedésére is van tudományos magyarázat: állítólag minél több döntést kell hoznia az embernek, annál inkább lefárad, ez pedig az önkontroll gyilkosa, és a kísértés melegágya.

Halogatás

Már-már népbetegséggé fajul a „majd holnap elintézem” –hozzáállásunk az élethez. Még a legsikeresebb üzletemberek is szenvednek az elintézendő feladatok kifogyhatatlan listájától, a tudósok pedig azt is kiszámították, hogy ez mekkora tudatalatti terhet ró ránk, ami növeli az általános kimerültséget, és akadályozza a boldogulást az élet más területein is.

Ki kell engesztelni a tudatalattinkat!

Amennyiben nem végzünk el egy feladatot, az elégedetlenséget okoz, ám kicselezhetjük azzal, ha minden elintézendőhöz hozzárendeljük a következő konkrét lépést, és erről listát vezetünk „Ha egyszerűen eldöntjük, hogy mit fogunk tenni, és felírjuk a listára, a tudatalattink pihenhet”.

Önmagunk túlbecslése, avagy mire jó még a csapatszellem

Jó tudni például, hogy míg magunkat általában túlbecsüljük, ha célok eléréséről van szó, másoknál jobban meg tudjuk becsülni, hogy mennyi idő kell a leszokáshoz vagy épp hány kilót fognak leadni karácsonyig. Érdemes ezért másokat bevonni, ha elhatározzuk magunkat a változásra.

Evés és alvás

„Az önkontrollunk akkor működik a legjobban, ha az alapvető testi szükségleteinkről jól gondoskodunk”

Rend a lelke

Ha tudatában vagyunk elménk gyengeségeinek, és annak, hogy mi fárasztja ki a testünket és lelkünket, már előrébb vagyunk. A következő lépés, hogy rendezzük gondolatainkat, és reális célokat, konkrét lépéseket tűzzünk ki magunk elé, majd bátran kérjünk segítséget a megvalósításhoz.