Akaratedzés

Az akaraterő olyan, mint egy izom: a sok használattól elfárad, de a rendszeres gyakorlás megerősíti. A sikeres önuralom feltétele, hogy tudatosítsuk magunkban, hogyan szoktuk elbukni!

  • Kövessük nyomon akaraterőnk hullámzását: mikor van a csúcsán, mitől csökken, mikor van a mélyponton!
  • Vajon valós-e a kimerülésünk? – a pihenésbe, lustaságba is bele lehet fáradni.
  • Tudunk-e még egy lépést tenni fáradtságunk ellenére? – az akaraterő továbbvisz, mint gondolnánk.
  • Találjuk meg az “akarom” – ban rejlő erőt!

Ha tudjuk, mi mozgat bennünket, amikor a legnehezebb, erőt nyerhetünk belőle, amikor legszívesebben bedobnánk a törülközőt.
Akaraterőnket vágyainkkal kapcsolatban is edzhetjük:

  1. Fogadjuk el vágyainkat, de ne éljük ki őket! – pl. vágyódunk egy új autó után, de éppen lakásra gyűjtünk? Ha elköltjük a pénzt az autóra, akkor a fontosabb célunk nem valósul meg.
  2. Vegyük észre, ha a csábításon vagy a sóvárgáson gondolkodunk! – figyeljük vágyainkat, mennyire reálisak. A pillanatnyi örömszerzés elronthatja végső örömünket.
  3. Fogadjuk el gondolatainkat és érzéseinket! – Ha teszek valamit, akkor azt látom magam előtt, hogy nekem mi a jó, vagy azt is, hogy másnak mi okoz örömöt?
  4. Lépjünk hátrébb egy lépést, ismerjük fel, hogy gondolatainkat és érzéseinket nem tudjuk mindig irányítani, de mi döntjük el, mit teszünk! – egy érett ember látja tettei következményeit is, és számol is azokkal.
  5. Idézzük fel a célt! Emlékeztessük magunkat arra, ami mellett elköteleztük magunkat! – azt sem árt, ha leírjuk és határidőhöz is kötjük.