A változás folyamata

Mindannyian kerültünk már olyan helyzetbe, hogy vagy a körülmények, késztettek rá, vagy kérésre, unszolásra kellett változást kezdeményeznünk.
Nézzük, milyen fázisokon megy át a változtatni akaró.
A tartós változáshoz 5 „kemény szakasz” vezet:
 
1.rész – A fontolgatás előtti szakasz

A fontolgatás előtti szakasz lényege, hogy az illető a fennálló szokásain, szenvedélyein egyáltalán nem szeretne változtatni. Nem akar reagálni mások, vagy a környezet jelzéseire. Mintegy homokba dugja a fejét, mint a strucc.
 
 
 
2.rész – A fontolgatás szakasza

Az a személy, aki a fontolgatás szakaszába érkezett, már felismeri a problémát, és komolyan gondolkodik annak megoldásán, de még nem tesz aktív lépéseket a cél érdekében.
Igyekszik információt gyűjteni, pro és kontra érveket keresni a változás mellett és ellen, stresszes.

 
 
 
 

3. rész – A felkészülés szakasza

Azok, akik a felkészülés szakaszába értek már eldöntötték, hogy változtatni fognak életükön, viszonylag hamar, akár már a következő hónapban hajlandó lépéseket tenni ezért.
Ez a szándék viselkedési jegyekkel is együtt jár: tudják, hogy mit fognak tenni, és mire van szükségük ehhez, keresik a számukra legmegfelelőbb cselekvési lehetőségeket,
 
 
4.rész – A cselekvés időszaka

Ebben az időszakban az illető elkezdte megvalósítani az előzőleg eltervezett cselekvési tervet, vagyis már sikeresen módosította viselkedését, élményeit, és akár a környezetét is a probléma megoldásának érdekében.
A szakaszok közül ez jár a legtöbb szociális megerősítővel, hiszen a változást sokan üdvözlik, és ez bátorítja a személyt az új szokások fenntartására.
 
 
5.rész – A fenntartás időszaka

Azok, akik elérkeztek erre a szakaszba, már túl vannak pár kudarcélményen és visszaesésen, és mindezek után a visszaesések megelőzésén és a viselkedés megváltozásával kapcsolatos nyereségek megszilárdításán dolgoznak.
Akik elérkeztek ide valójában már győztesek, és azon kell dolgozniuk, hogy a régi rossz szokásaikhoz semmilyen külső, vagy belső megpróbáltatás ne vezesse vissza őket.