A tervezéstől az önfejlődésig

A Project Life Management program a GINOP- 3.3.3-17 pályázat keretében megtartotta miskolci tréningjének második előadását.

Hol vannak már azok a boldog idők, amikor valaki egy munkahelyen dolgozhatta le egész életét….

Napjainkban annyi változás ér bennünket, hogy alig győzünk alkalmazkodni hozzá. Egy ember élete során többször is rákényszerülhet munkahely, sőt szakmaváltásra. Pedig felnőttkorban a képzettség megszerzése, valamint az életpálya tervezése teljesen más, mint serdülőkorban.

Mindezek ismeretében, bátran tűzhetünk magunk elé olyan célokat, melyek elérése ugyan távlatinak tűnhet, de tudatosan tervezve, illetve asszertív viselkedésformával könnyen elérjük azokat. Az asszertív viselkedésforma elérése munkanélküliként, értékvesztett emberként, hátrányos helyzetűként nagyon nehéz. Úgy kell ugyanis alakítani a kommunikációnkat, hogy miközben védjük saját jogainkat, figyelembe vesszük a másokét is.

Az sem mindegy, milyen célt tűzünk magunk elé… A célkitűzés nagyon körültekintően végzendő tevékenység. Nézzük, milyen is a jó cél?

A fentieken túl, emberi kapcsolataink során igen hatékony kommunikációra van szükség. A résztvevők az alábbi közléssorompók láttán több hibát is felfedeztek eddigi kommunikációjukban.

A közléssorompók felismerésének két oldala is van. Egyrészt nem szeretjük őket és leblokkolnak bennünket, ugyanakkor mi is felismerhetjük, ha ezáltal manipulálnak bennünket. Így már előre felkészülhetünk arra a válaszra, amely segít a kivédésükben.

Az önfejlődés célja a tanulás, minden lehetséges módon.

Az elképzelt jövő felé tett első lépések idővel belső elkötelezettséggé válnak. Természetesen az ellenállás is belefér, sőt a dolog túlzott sulykolásának feladása is, amíg az ember elér az elfogadásig, ill. a tudatába épülésig.

„Az ismeretek csak abban az esetben válnak az ember tudásává, ha képesek vagyunk a konkrét ismeretekkel kapcsolatban kérdéseket feltenni, problémákat megfogalmazni, és ezekre a saját erőnkből többé-kevésbé megfelelő választ adni. Ehhez szellemi élénkségre, megfelelő erőfeszítésre van szükség.”

Lénárd Ferenc