A termék / ember életciklus teljes körű menedzseléséről

tartottunk előadást hátrányos helyzetű munkanélküliek számára Miskolcon

A Project Life Management program a GINOP- 3.3.3-17 pályázat keretében megtartotta miskolci tréningjének első előadását.

A részvevők érdeklődéssel figyelték azokat a projektfázisokat, melyeknek nyomait már maguk is felfedezték nagyobb projektjeik; egy esküvő lebonyolítása vagy egy építkezés kivitelezése során.

Érdeklődéssel tapasztalták, hogy ötleteiktől a megvalósításig vezető úton mennyi, a gazdasági életből beazonosítható lépést kell megtenniük.

Nem nélkülözhetik például az időterv, vagy a költségterv készítését, mert azok nélkül parttalanná válik az egész építkezés, vagy éppen másra fogy el a rászánt összeg.
A központi építési szabályozás sem hagyható figyelmen kívül (a ház tájolása, lakható környezet kialakítása, stb.)
A projektszervezet témakörét nagyon könnyen megértették; hiszen ők a szegénységben is összetartók és nagyon számítanak a segítőkre, valamint a szükséges, megfizethető szakemberekre. Ebben rejlik az ő erejük.

A változások menedzselése is egy sarkalatos pont volt, hiszen a változtatás ismételt tervezést, ill. minőségellenőrzést von maga után. A költségráfordításról pedig ne is beszéljünk. Itt mindenképpen átcsoportosításra van szükség.

Mint egy jó családi közösségben, folyamatos szükség van gondolataink megosztására a projekttársakkal, hiszen a kommunikáció minden projekt alapja.
A manapság oly divatos közbeszerzéseket is végezzük hétköznapi projektjeink esetén is. Hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy mennyiért húzza fel a falakat a kőműves, mennyiért dolgozik az ács. A kínálkozó mesteremberek közül mindenki a legolcsóbbat fogja kiválasztani. Ez tulajdonképpen az ajánlatok összevetése, ill. azokból a legkedvezőbb kiválasztása.

Nagyon tetszett a hallgatóságnak az, hogy az építkezés végén értékeljük a megvalósítást, ill. ünnepeljük meg sikerünket azokkal a résztvevőkkel együtt, akik hozzásegítettek bennünket. Ennek lényegét talán az alábbi idézet világítja meg leginkább:

„Igazságtalan vagy a hétköznapokkal, amikor ünnepre készülsz, de az eljövendő ünnep balzsamossá teszi a hétköznapokat, és te gazdagabb vagy attól, hogy létezik ünnep.”

Antoine de Saint-Exupéry